25/11/2021

Leuvens Planetarium Music Festival gaat van start

Wie deze week voorbij het Martelarenplein in Leuven wandelde heeft ongetwijfeld twee grote witte koepels opgemerkt. Die staan klaar voor het Planetarium Music Festival dat je vanaf vandaag kan bezoeken. 

Het spektakel vindt plaats in de koepel. Het is een mobiel planetarium, ook wel ‘full dome’ genoemd. De voorstellingen worden georganiseerd naar aanleiding van het stadsfestival KNAL! dat de ontdekking van de big bang door de Leuvense wetenschapper Georges Lemaître viert. ‘Het wordt een veelzijdig muziekfestival met concerten, performances en video’s die allemaal geïnspireerd zijn door de kosmos, de big bang, of inspelen op een gevoel van oneindigheid en grenzeloosheid’, aldus Gilles Helsen, muziekprogrammator bij kunstencentrum STUK. 

 

‘Naast internationale toppers staan ook heel wat Leuvense en Belgische artiesten op het programma’

 

Teamwork

De shows bestaan telkens uit samenwerkingen tussen muzikanten en videokunstenaars. Zo bijvoorbeeld tussen Olafur Arnalds & Torsten Posselt, Actress & Actual Objects of Caterina Barbieri & Ruben Spini. ‘Naast internationale toppers staan ook heel wat Leuvense en Belgische artiesten op het programma. Zo maken onder andere Victor De Roo & Lewi Moors, Nkisi, Meteor Musik & Jaak De Digitale speciaal voor de gelegenheid nieuw werk’, zegt Gilles. 

 

‘Het programma gaat van klassiek tot elektronisch en van metal tot pop’

 

Alle voorstellingen gebeuren met 360° projectie en surround sound zodat het publiek opgezogen wordt in een audiovisuele kosmos van flitsende beelden en geluid. Gilles raadt daarom mensen met epilepsie aan om naar de rustigere shows te komen kijken zoals Stockhausen of Olafur Arnalds. Daarnaast zijn er ook heel wat andere spektakels te zien. ‘Het programma gaat van klassiek tot elektronisch en van metal tot pop.’ 

 

‘De avondvoorstellingen duren meestal zo’n vijfenveertig minuten’

Er kunnen maximum honderd mensen per voorstelling in de dome. © Marte Everaerts

Verder kan het publiek ook genieten van verschillende beeldverhalen. Zo gaat de film van Meteor Musik & Jaak De Digitale over een astroloog die in de ruimte vervuld wordt door melancholie en met zijn eigen sterfelijkheid geconfronteerd wordt. Deze film wordt begeleid door live muziek van synthesizer trio Meteor Musik. Een ander voorbeeld is dat van de wetenschapper Thomas Hertog. Hij zal een lezing geven over de relativiteit van de tijd, en waar de tijd eindigt. ‘Deze lezing wordt begeleid door live soundscapes van Vincent Caers en live abstracte projectiebeelden van Klaas Verpoest. Zij zijn beide docenten aan de hogeschool LUCA School Of Arts’, legt Gilles uit. ‘De 360° video’s om 19 uur duren dertig minuten en bevatten telkens twee korte video’s. De avondvoorstellingen zijn wat langer en duren meestal zo’n vijfenveertig minuten’, licht hij nog verder toe.

‘Er is een maximumcapaciteit van honderd personen in de dome’

 

Covidsafe 

Bezoekers kunnen de voorstellingen perfect coronaproof bijwonen. ‘We respecteren alle nodige coronamaatregelen: controle van het CST (Corona Safe Ticket), het dragen van mondmaskers enzovoort. Verder zit het publiek op strandstoelen en zal er nooit meer dan honderd man tegelijk aanwezig zijn. De dome is bovendien goed verlucht en de voorstellingen duren niet zo lang; van een half uur tot maximum een uur’, sluit Gilles af. 

Tijdens het festival zullen er zo’n 33 shows plaatsvinden. Verder is er een ‘Space Jam’ die specifiek op jongeren mikt dankzij een samenwerking met Stelplaats en Inuit. Daarbij zullen drie Belgische muzikale acts performen onder een virtueel geprojecteerde sterrenhemel in de dome. 

 

Tickets kosten tussen de 5 en 18 euro, met kortingstarieven voor STUK- en KU Leuven cultuurkaarthouders. Ze zijn online te koop via knalfestival.be en aan de dome. Studenten krijgen 4 euro korting. Meer informatie vind je op de website knalfestival.be.

 

Tekst: Marte Everaerts, eindredactie: Fee Dubois
Foto: © Marte Everaerts