15/11/2021

Teleurgesteld met het nieuwe klimaatakkoord? Neem zelf actie: 5 duurzame tips voor studenten

Gisterenavond is er op de klimaattop in Glasgow een nieuw internationaal klimaatakkoord ondertekend. Uit verschillende hoeken kwam er kritiek op het weinig ambitieuze plan. Ook veel studenten waren ontgoocheld. Om niet bij de teleurstelling te blijven hangen, kan je ook zelf actie ondernemen. Lees hier vijf tips om je ecologische voetafdruk te beperken.

1. Houd de wasmand leeg

Je hebt je kleren één of twee dagen aangehad en je gooit ze in de wasmand. Je doet het vaak zonder na te denken en uit gewoonte. Zeker als je zelf de was niet doe sta je er nauwelijks bij stil hoe vaak die wasmachine wel niet draait. Maar daarom is dat nog niet altijd meteen nodig. Er is gemiddeld 8.000 liter water nodig voor het produceren van één jeansbroek, en daar zijn de vele wasbeurten achteraf nog niet bij gerekend. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je broek als je deze niet meteen in de was gooit. Als deze niet vuil is, laat hem dan even uitwaaien op de wasdraad en leg hem terug in je kast. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Too Good To Go (@toogoodtogo.be)

2. Zeg ‘nee’ tegen voedselverspilling

Goedkoop, makkelijk en ook nog eens duurzaam: de Too Good To Go app. Je bestelt online een verrassingspakket vol etenswaren die anders weggegooid worden en overdag haal je het op. Moeilijker dan dat is het niet. Met de app spaar je niet alleen geld uit, je gaat ook voedselverspilling tegen. Meer dan een derde van al het voedsel wordt verspild, een hoog cijfer waar je op de klimaattop maar weinig over hoorde. Zet je hier daarom zelf voor in. Vele studenten gingen je al reeds voor, lees hier enkele reacties. 

‘Verwarm eerst jezelf en dan pas je kot’

3. Beperk je energieverbruik

Een hele winter zonder verwarming doorkomen is enkel voor de diehard studenten weggelegd. Met enkele simpele trucjes, kan je energie besparen zonder jezelf te onderkoelen. Een handige regel die je in je hoofd kan houden: verwarm eerst jezelf en dan pas je kot. Het is normaal dat je in de wintermaanden koud hebt als je rondloopt in een t-shirt. Trek eerst wat warmere kleren aan, voor je besluit om de thermostaat omhoog te draaien. Je verwarming zelf houd je best zo open mogelijk, zet er geen zetel of kast voor en let erop dat je gordijnen er niet te ver over hangen. Als je je verwarming zo efficiënt mogelijk gebruikt, verspil je al een hoop minder energie.  

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door 𝐀𝐘𝐀𝐍𝐄 (@_neungeum)

4. Verban wegwerpproducten 

Zonder dat je het weet, gebruik je heel wat wegwerpproducten. Je hebt je vast al een herbruikbare waterfles aangeschaft. Maar een koffiebeker vergeet je al snel, nochtans zijn er heel wat compacte on the go exemplaren. Daarnaast kan je ook in je badkamer heel wat plastic producten vermijden. Ga ‘s morgens eens na welke producten je allemaal gebruikt. Bamboe-tandenborstels, shampoobars en herbruikbare wattenschijfjes kende je vast al. Maar welke andere plastic producten kan je vervangen in je badkamer? Zo begint het al bij je handzeep, niet iedereen is zo’n fan van een klot zeep. Maar er zijn ook andere alternatieven. Koop jezelf een stenen zeeppomp en hervulbare handzeep en verminder zo je afval. Daarnaast kan je ook kiezen voor een gezichtsreiniger bar, kartonnen oorstokjes en biologisch afbreekbare vuilniszakjes.  

‘Vleeseeters verbuiken dagelijks zo’n 15.000 liter water’

5. Eet meer plantaardig

Je zou ervan schrikken hoeveel liters water er naar een stukje vlees gaan. Als je vlees eet verbruik je dagelijks zo’n 15.000 liter water. Ja, dat zijn inderdaad veel douchebeurten. Door meer plantaardig te eten heb je een enorme impact op de planeet. Het is misschien wel het belangrijkste en effectiefste dat je kan doen om de klimaatverandering te bestrijden. Vandaag de dag zijn er veel alternatieven voor vlees en vis. Je kan het gerust eens uit je gerecht laten zonder dat je het merkt. Maar ook vlees- en visvervangers vind je tegenwoordig in elke winkel terug. Daarnaast bevat plantaardige voeding ook meer vezels en mineralen, wat gezonder is. 

Tekst: Hanne Van Oeckel, eindredactie: Hanne Bral
Foto: Marcus Spiske via Unsplash