30/03/2022

Hebben tips tegen stress nog nut?

Lijstjes met advies tegen stress. Het internet staat er vol van en aan boeken geen tekort. Maar hebben ze nog nut? Wie heeft nog tijd en zin om lijstjes te lezen als de stress al gestegen is tot een bepaald niveau? Enkele studenten delen hun ervaringen over tips tegen stress en hun nut.

‘Het moest bij mij ver komen voordat ik door had dat ik met een probleem zat waaraan ik moest werken’ – Rik Tuinstra

Rik Tuinstra (25) studeert International Journalism en had vroeger weinig stress, maar de laatste maanden is die stress blijven groeien. ‘Dat komt vooral door de werkdruk. Vorig semester was zwaar voor mij. Ik combineerde mijn studie met drie bijbanen en had weinig vrije tijd. ’s Avonds gebruikte ik mijn tijd voor schoolwerk. Op persoonlijk vlak had ik het ook moeilijk. Ik ontwikkelde anxiety (Angststoornis die heftige angsten veroorzaakt in het dagelijks leven, zonder actueel gevaar, red.) in die periode, wat alles moeilijker maakte. De stress uitte zich ook fysiek. Ik had drie maanden last van een keelontsteking. Het moest bij mij ver komen voordat ik door had dat ik met een probleem zat waaraan ik moest werken.’

‘Vorig jaar startte ik met meditatie tegen mijn stress. Ik hield het een maand vol en het was rustgevend. Ik ben ermee gestopt omdat het beter ging, maar ik had het moeten doorzetten. Sinds een paar weken ga ik naar een psycholoog om opnieuw rust te vinden. Die raadde me aan iedere dag een half uur te gaan wandelen en dat probeer ik ook. Ik heb één van mijn bijbanen laten vallen. Dat heeft mij het meeste geholpen, die ruimte voor mezelf creëren zodat ik meer rust vind. Veel mensen hebben die luxe niet en dat maakt het lastig voor hen.’

Rik Tuinstra gaat elke dag een half uur wandelen. © Jolien Van der Linden

‘Ik denk dat lijstjes met tips kunnen werken, maar als je geen tijd hebt om ze uit te proberen, zorgt dat voor meer frustraties. Toen ik opnieuw veel stress had, werkte mediteren niet meer en dat had een averechts effect. Bij zo’n lijstje is dat ook: als je iets uitprobeert en het werkt niet, krijg je net meer stress. Ik raad vooral aan om er met iemand over te praten. Bij STUVO (Dienst Studentenvoorzieningen, red.) kan je daarvoor terecht. De school vergoedt vijftien sessies bij een psycholoog, dan betaal je als student maar een klein deel zelf. Dat wist ik eerst ook niet, maar door die stap te zetten, ga ik wel de goede kant op.’

Ine Hapers (22) heeft al een diploma leerkracht lager onderwijs op zak en studeert nu nog orthopedagogie. Zij heeft dagelijks stress. ‘Dat is vooral gerelateerd aan school, maar ik heb daarnaast nog een job. Die combinatie is lastig. Soms heb ik ook sociale stress. Ik ben met veel dingen tegelijk bezig en voel dat ik nog met vrienden en familie moet afspreken. Wanneer dat niet meteen in mijn planning past, tonen zij daar niet altijd begrip voor. Ook dat geeft stress.’

‘Het fokt mij op als ik nutteloze tips tegenkom in een lijstje’ – Ine Hapers

‘Wanneer ik ga slapen, begin ik veel na te denken en te piekeren. Daarom heb ik al geprobeerd voor bedtijd een meditatieoefening te doen. Soms helpt dat, soms ook niet. Misschien komt dat omdat het dan té druk is in mijn hoofd en ik geen uitknop vind. Op andere momenten ben ik dan weer te moe om na te blijven denken.’ (lacht)

‘Ik heb allerlei tips uit lijstjes geprobeerd. Maar omdat ik geen nuttige tips meer vond, ben ik daarmee gestopt. Ik had het gevoel dat ik steeds hetzelfde tegenkwam en alles al had geprobeerd. Het fokt me net meer op als ik dan steeds dezelfde tips tegenkom.’

Ine Hapers ervaart dagelijks stress en probeerde al veel tips uit. © Jolien Van der Linden

‘Praat met iemand over je stress, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. Dat helpt bij mij ook. Als je begrip krijgt voor jouw stress, dat jouw gevoel terecht is, doet dat deugd. De hogescholen en universiteiten zouden praten over stress ook wat toegankelijker moeten maken. STUVO is er, maar in die drie jaren dat ik studeer en al veel stress had, heb ik NOOIT de stap naar STUVO gezet om daarover te praten. Ik loste het in mijn vriendenkring op.’

Laura* (21) studeert Taal- en letterkunde en ervaart minstens een keer per week stress. ‘Niet alleen voor school, soms is die stress “relationeel”: als iemand boos op me is en ik niet weet waarom. Iets meer op de achtergrond sluimert ook een onbewuste stress over geld of mijn toekomst. Daar ben ik niet altijd mee bezig maar het is er wel.’

‘Ik heb al van alles geprobeerd, zoals letten op de ademhaling, mijn gedachten opschrijven en medicatie zoals Metarelax innemen. Wat me daarvan het meeste hielp, was de medicatie. Ik denk dat veel tips van lijstjes kunnen werken, maar je zou ze ook moeten oefenen wanneer je géén stress hebt. Ik heb daar alleen niet echt tijd voor.’

‘Misschien moet “leren omgaan met stress” een vak worden op school’ – Laura*

‘Ik vind dat hogescholen en universiteiten al veel ondersteuning bieden. Maar misschien moet “leren omgaan met stress en je werklading beheren” een vak worden op school. Ik denk ook dat dingen verkeerd doen een beetje hoort bij leren omgaan met stress. Je leert uit je fouten en weet voor de volgende keer wat je al zeker niét moet doen.’

De meeste tips tegen stress lijken eerder nutteloos, omdat je er als student niet veel tijd voor hebt. Wat wel helpt, is erover praten. Bij STUVO kan je terecht voor verschillende onderwerpen, waaronder stress en faalangst. Wil je na het lezen van dit artikel ergens over praten? Neem dan zeker contact op met iemand van STUVO.

Tekst: Jolien Van der Linden, eindredactie: Rik Tuinstra
Foto’s: © Jolien Van der Linden

*Laura is een schuilnaam omwille van privacy