25/03/2022

Wat kunnen we verwachten van de Oscars?

Op 27 maart is het weer zover, dan worden met de Oscars de belangrijkste filmprijzen van het jaar uitgedeeld. Netflix Original The Power of The Dog lijkt de grote kanshebber met twaalf nominaties, gevolgd door Dune met tien nominaties. 21bis sprak met filmjournalist Jeroen Struys over wat we kunnen verwachten dit jaar.

Met twaalf nominaties zijn de verwachting hoog voor The Power of The Dog. De film is dan ook de grote favoriet om de Oscar voor beste film te winnen. ‘Ze hebben veel nominaties en dat toont aan dat vele mensen fan zijn van de film. Al volstaat dit niet om te voorspellen of ze de Oscar voor de beste film zullen winnen. In het verleden hebben films met minder nominaties de Oscar voor beste film gewonnen. Maar wat wel speelt is dat Jane Campion (regisseuse van de film) geliefd is bij haar collega’s en dat ze haar die Oscar ook gunnen. We kunnen wel stellen dat The Power of The Dog de frontrunner is om beste film te winnen’, aldus Jeroen Struys.

Ook de succesfilm Dune van Canadese regisseur Denis Villeneuve kreeg tien nominaties. Al verwacht Struys niet dat ze met de grote prijzen naar huis zullen gaan. ‘Ik denk dat ze eerder in de technische categorieën zullen winnen, maar niet in de echt grote categorieën. Voor special effects kan je bijna zeker zijn dat ze zullen winnen. Ook lijken ze bij cinematografie een grote kanshebber, al kan West Side Story van Spielberg ook nog scoren in die categorie.’

Een van de grote vragen blijft wie er naar huis zal gaan met de award voor beste acteur. Hier lijkt het een nek-aan-nekrace te worden tussen Benedict Cumberbatch (The Power of The Dog) en Will Smith (King Richard). ‘Het zal volgens mij neerkomen op sympathie en dan denk ik dat Will Smith het uiteindelijk zal halen. Maar The Power of The Dog is duidelijk de film die het meest geliefd is. Dat speelt dan weer in het voordeel van Benedict Cumberbatch’, zegt Struys. Het wordt dus afwachten wie uiteindelijk aan het langste eind zal trekken.

Outsiders

Volgens Jeroen Struys kan de Japanse drama Drive My Car één van de outsiders zijn op de uitreiking. De film kreeg vier nominaties en het was de eerste keer dat een Japanse film werd genomineerd als beste film. ‘Deze film is zeer geliefd bij de critici en heeft een hoge status bij de Europese en Aziatische Academy-leden. Ook de regisseur Ryusuke Hamaguchi is genomineerd voor een Oscar. Dat toont ook wel aan dat er een sterke fanbase is binnen de Academy voor de film én voor de man’, aldus Jeroen Struys.

De vergelijking kan ook gemaakt worden met een andere succesvolle Aziatische film: Parasite. Deze film won in 2019 vrij verrassend de Oscar voor beste film en sleepte nog drie andere Oscars in de wacht. Al verwacht Struys niet dat het zover zal komen voor Drive My Car. ‘De film is minder toegankelijk dan Parasite. Parasite deed in stijl denken aan Hitchcock, terwijl Drive My Car een intellectuelere film is met zeer weinig aanknopingspunten voor het brede Amerikaanse publiek. Het enige aanknopingspunt is dat de film gebaseerd is op een boek van de Japanse auteur Haruki Murakami, die kennen ze dan weer wel. Maar heel eerlijk zie ik de film niet als een grote kanshebber. Het staat al bijna vast dat The Power of The Dog met de vingers in de neus zal winnen.’

Verrassingen
Bij de nominaties waren er al wat verrassingen, zoals Lady Gaga die niet genomineerd werd voor haar rol als Patrizia in House of Gucci. Verder bleven ook de fans van The French Dispatch op hun honger zitten. ‘The French Dispatch was voor mij toch wel de grote afwezige bij de nominaties. Voor beste originele script had ik ze wel verwacht. Ook zou ik de film genomineerd hebben voor beste film. Al begrijp ik wel waarom de film niet genomineerd werd. De film behandelt geen belangrijk thema zoals bijvoorbeeld Don’t Look Up (klimaatcrisis). Verder zijn de films van Wes Anderson (regisseur The French Dispatch) minder toegankelijk en populairder bij een nichepubliek. The French Dispatch is dan ook minder populair bij de veelal oudere stemmers van de Oscars’, laat Struys weten.

Al zijn er ook nog een aantal positieve verrassingen op te merken bij de genomineerden. De Noorse film The Worst Person in The World maakt kans op de Oscar voor het beste originele script. ‘Deze film had een kleine release als een Europese auteursfilm. Het is dan zeker een verrassing dat de film wel genomineerd is.’
Verder is de Deense geanimeerde documentaire Flee in drie verschillende categorieën genomineerd: beste documentaire, beste animatie en beste internationale film. ‘Ik vind het zeker fijn wat er met Flee is gebeurd. De film doet iets bijzonders door een documentaire te vertellen met animatie. Al ben ik wel benieuwd of ze ook echt kunnen winnen. Beste buitenlandse film zou eigenlijk altijd naar Drive My Car moeten gaan. Bij animatie hebben ze grote concurrentie met films als Luca en Encanto. Flee maakt dan volgens mij het meeste kans in de categorie van documentaire’, sluit Struys af.

Meer over de Oscars: De Oscars: snobistische prijsuitreiking of songfestival voor film?
Update: De tragikomische Apple-Original CODA won uiteindelijk de Oscar voor beste film.

Tekst: Lukas Emmerechts, eindredactie: Alexander Niclaes
Foto’s: ©The Power of The Dog