30/05/2023

BEWUST BERLIJN – Bee-hind the scenes bij een duurzame stadsimker in Berlijn

To be(e) or not to be(e). Shakespeare zei het zo’n 200 jaar geleden al. Maar meer en meer mensen beginnen hier nu ook naar te luisteren. Er duiken overal nieuwe imkers op. Zo is ook Moritz Seidler begonnen. Moritz is een geboren en getogen inwoner van de Duitse hoofdstad Berlijn en houdt al sinds zijn jeugd bijenkasten. Dit doet hij in samenwerking met tuincentrum Gartnerei Hirschgarten.

Bijen zijn een goede manier om op een duurzame manier om voor meer biodiversiteit te zorgen. Maar er zijn ook valkuilen verbonden aan het houden van je eigen bijenkasten. Wil je meer weten over het duurzame karakter van het bijenhouden? Luister dan zeker naar onze podcast hieronder!

 

Begint het bij jou al helemaal te kriebelen om als imker aan de slag te gaan? Lees dan zeker de volgende tips.

1. Vraag om hulp aan professionals. Het is heel moeilijk om zonder ervaring meteen van start te gaan als imker. Het beste wat je kan doen is hulp zoeken bij mensen die al langer in het vak zitten. Zoek een mentor of een begeleider die je stapje bij stapje wegwijs maakt in het leven als amateurimker.

2. Lees je goed in! Er zijn verschillende soorten bijen, die allemaal ook hun eigen soort bijenkast nodig hebben. Ook zijn er een aantal documenten en verplichte attesten die je moet hebben, zoals een attest van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid

3. Vergeet vooral je omgeving niet! Het is belangrijk dat je je bijenkast op de juiste plek zet. Denk hierbij aan je buren, je wil ze natuurlijk niet lastigvallen met jouw nieuwe hobby. Je kan ze ook wat meer uitleg geven over wat je juist aan het doen bent, zo voelen zij zich hopelijk ook wat meer op hun gemak met duizenden bijen in hun buurt.

 

Audio: Jules Weyts & Rob Gurny
Tekst: Rob Gurny
Social media: Jules Weyts
Foto’s: Tharsice Commissaris