29/05/2023

BEWUST BERLIJN – Haus der Statistik krijgt nieuwe, duurzame invulling na 10 jaar leegstand

Het gebouw van Haus der Statistik, een voormalig staatsbureau van de DDR gelegen in Berlin-Mitte, stond sinds 2008 leeg. Het plan was eerst om het gebouw met de grond gelijk te maken om er een hotel of appartementencomplex op te bouwen. Maar daar wilden Berlijners verandering in brengen. 

In 2015 ontstaat er een actiegroep die de commerciële sloop moest tegenhouden. Na overleg met de stad kwamen ze tot een akkoord om er een plek van te maken voor alle burgers van Berlijn waar kunst, cultuur en scholing centraal staan. Zo gingen onze 21bis-reporters langs bij één van deze projecten, het Haus der Materialisierung. Verantwoordelijke Nikolai Wolfert vertelt over hun workshops om ‘spullen een tweede, derde en soms vierde leven te geven’.

 

Bekijk hieronder de reportage:

 

Reportage, camera en geluid: Alexis Alan, Jill Claes en Victoria Wendrix
Foto: © Jill Claes