23/05/2024

(HER)BESTEMMING BERLIJN – Anhalter Bahnhof: van treinstation naar voetbalveld en concertzaal

De tramhalte waar je moet uitstappen draagt nog altijd dezelfde naam, maar vroeger was Anhalter Bahnhof een van de belangrijkste treinstations van Berlijn. Tegenwoordig heeft het een herbestemming gekregen als voetbalveld en een concertzaal. 21bis-reporters Femke Verbruggen en Arne Verboven nemen je mee op (her)bestemming.

Een heerlijk lentezonnetje kleurt onze dag. We bestellen een koffie in het barretje waar we Tobi Allers zullen ontmoeten. Een gerenommeerd Berlijnkenner en gids, die al twee boeken op zijn naam heeft staan. We installeren ons op het terras, tot een ietwat verstrooide verschijning op ons afloopt. Door zijn voorkomen zou je niet meteen denken dat hij een stadsgids is, eerder een Berghainganger, naar de wereldberoemde nachtclub in het oosten van de stad. Die indruk is allesbehalve onterecht. Zijn tweede boek Freiräume Berliner Clubkultur gaat namelijk over de befaamde Berlijnse uitgangscultuur en hoe die binnenkort Unesco Werelderfgoed zal worden.

Tobi Allers (links in beeld) staat Femke en Arne te woord.

Anhalter Bahnhof

Maar wij zouden het over het Anhalter Bahnhof hebben, vroeger een van de grootste stations van de stad gelegen in de wijk Kreuzberg. Vandaag rest er enkel nog een deel van de façade, en bevindt er zich een voetbalveld en een grote concertzaal genaamd Tempodrom. Hoe komt het dat dit belangrijke verbindingspunt zijn belang heeft verloren? Dat hoor je in onderstaande reportage.

LUISTER: ANHALTER BAHNHOF: VAN TREINSTATION NAAR VOETBALVELD EN CONCERTZAAL

 

Femke staat op de plaats waar vroeger het treinstation Anhalter Bahnhof was en nu het voetbalveld en de concertzaal Tempodrom zijn.
Femke op de plaats waar Anhalter Bahnhof was en nu het voetbalveld en de concertzaal zijn.

Reportage: Femke Verbruggen en Arne Verboven
Tekst: Femke Verbruggen en Arne Verboven
Foto’s: © Femke Verbruggen en Arne Verboven