02/10/2024

Google AI-tool NotebookLM tovert teksten om tot podcasts: hoe betrouwbaar is het?

Video’s op TikTok over de nieuwe AI-tool NotebookLM gaan viraal. De hype rond ChatGPT maakt plaats voor een nieuwe AI-assistent die jouw teksten kan omvormen tot een leerzame podcast. Maar hoe betrouwbaar is deze tool?

Vorig jaar was AI al in staat om zelf muziek te maken, nu blijven er nieuwe tools verschijnen met eindeloze mogelijkheden. Eén daarvan is Google NotebookLM, een AI-onderzoeksassistent die jou kan helpen met het begrijpen van grote bundels informatie of moeilijk geschreven teksten. Door één of meerdere documenten te uploaden op de website, wordt NotebookLM binnen enkele minuten een expert in jouw gekozen onderwerp. Het kan alle informatie bundelen in een geschreven samenvatting en antwoorden bieden op vragen die je via de chatfunctie kan stellen, ondersteund door citaten uit je document.

Bovendien kan de tool podcasts creëren waarbij twee personen discussiëren over de verschillende thema’s en onderwerpen die aan bod komen in jouw document. Hier kan je een voorbeeld van zo’n podcast beluisteren, gebaseerd op een artikel over NotebookLM zelf.

Als dat nog niet genoeg is, heeft NotebookLM een overvloed aan andere functies. Zo kan het feedback geven op zelfgeschreven teksten, tips geven over je schrijfstijl, een studiegids genereren en zelf mogelijke vragen bedenken die op je examen zouden kunnen verschijnen.

Levensechte podcasts

Sommigen vinden het erg indrukwekkend, anderen zijn misschien wat afgeschrikt door het idee van een AI-gegenereerde podcast. Je kan je inbeelden dat er echte mensen achter een microfoon zitten, en niet gewoon een robot die de conversatie ter plekke verzint. Bepaalde details maken de luisterervaring extra menselijk, zoals de adempauzes, de stopwoordjes en de intonatie in de stemmen.

@youtrain_ also why are their voices kind of 👀#greenscreenvideo #ai #studyhacks #medschool #stem ♬ original sound – Alex Youssef

Ook ratelen de AI-stemmen niet gewoon alles af wat ze weten; ze praten met elkaar en gaan in op wat er gezegd wordt. Het lijkt alsof er een echte connectie is tussen de twee podcasters.

Hoe zet je de tool in?

Net zoals bij de discussie over ChatGPT, roept deze tool vragen op over de betrouwbaarheid van de teksten en podcasts die het genereert. Onderaan de webpagina vermeldt Google NotebookLM zelf een disclaimer over de betrouwbaarheid van de tool: ‘NotebookLM kan soms nog steeds onnauwkeurige antwoorden geven, dus misschien wilt u alle feiten onafhankelijk bevestigen.’ De tool bevindt zich nu nog in een experimentele fase en staat nog niet volledig op punt.

Het verschil met ChatGPT is dat NotebookLM zijn informatie enkel haalt uit de teksten die jij zelf kiest. Zo is het makkelijker te achterhalen wat de oorspronkelijke bron is, en kan je de antwoorden ook dubbelchecken. Toch is het geen evenwaardige vervanging van eigen onderzoek en is het belangrijk om kritisch te zijn over alle informatie die je via AI verkrijgt.

Een tool zoals NotebookLM kan je inzetten om zware teksten iets begrijpelijker te maken. De podcastfunctie geeft je ook de kans om je ogen even rust te geven wanneer je vermoeid raakt van het lezen.

 

Foto bovenaan: Anne De Wever met gebruik van AI-tool Adobe Firefly
Tekst: Anne De Wever