09/12/2021

Vijf leuke activiteiten om je hoofd even leeg te maken

De examens komen eraan, de schooldruk ligt erg hoog en ons ontspannen op een feestje, in het theater of tijdens een concert is momenteel niet mogelijk. We moeten dus op zoek naar andere activiteiten waarbij we onze gsm kunnen wegleggen en even alles kunnen vergeten. Of je nu sportief, creatief of leergierig bent: deze to do’s helpen jou ontspannen.

1. Pottenbakken

Het laatste jaar kunnen we spreken van een echte keramiekhype. Er bestaan verschillende workshops op verschillende niveau’s. Je kan pottenbakken met een draaischijf als je van een echte uitdaging houdt. Ook kan je kleien met je handen of je kan zelfs gemaakte keramiekwerkjes schilderen.

Sofie Vertongen (31) organiseerde zelf een workshop in haar plantenzaak, vertelt ze in Flair. ‘Ik hoor van verschillende twintigers en dertigers dat ze zich ’s avonds liever aan hun tafel zetten met een blok klei in plaats van alweer een Netflixserie op te zetten. Je zou het bijna mindfulness kunnen noemen.’ Zoals Sofie aanhaalt kan je jezelf even goed een blok klei aanschaffen en thuis wat experimenteren. Het hoeft geen dure hobby te zijn. Als je er veel voldoening uithaalt kan je zoals Julie zelfs een Instagram business oprichten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Julie Rens (@juliette_handmadecups)

2. Wandelen

Dit werkwoord hebben we deze coronaperiode misschien al iets te vaak gehoord, maar het werkt wel. ‘Het helpt je te onthaasten. Je kunt ook fietsen of hardlopen, maar wandelen vertraagt je denken. Je zintuigen doen veel meer mee. Je voelt de wind, ruikt de bloesem, ziet de rode besjes in de tijd verkleuren. En nee, het gaat niet om de afstand, de snelheid, het presteren’ aldus Ingeborg Steinvoord, loopbaan- en wandelcoach, in Intermediair.nl.

Op ontdekking in je eigen buurt. © Eline De Vreese

Je kan tijdens het wandelen naar je favoriete muziek of podcast luisteren. Zo kun je gaan wandelen op bekende plekken of op ontdekking gaan naar nieuwe plekken om je buurt beter te leren kennen.

3. Breien

De Bernadette truien blijven in de mode. En wat voelt er beter dan je eigen creaties dragen? Tijdens het breien voer je steeds dezelfde handeling uit. Eens je er mee weg bent, is het niet moeilijk. Online kan je gratis breipatronen vinden en YouTube tutorials volgen. Je kan natuurlijk ook bij je oma aankloppen voor wat extra tips.

Loretta Napoleoni (65) was een Italiaanse terrorismejournalist en schreef tal van boeken over alles wat ze meemaakte in haar carrière. In 2020 bracht ze het boek De kracht van breien uit, iets volledig anders dan wat mensen van haar gewoon waren. Loretta schreef dit boek na haar scheiding en de hoge schulden waarmee ze nadien werd geconfronteerd. ‘Breien heeft ervoor gezorgd dat ik mijn hoofd bij elkaar hield en mijn trauma kon verwerken, zonder aan de pillen te hoeven’ vertelt Loretta in De Morgen.

4. Bakken

Het is de tijd van het jaar om eens nieuwe receptjes uit te testen voor de feestdagen. Met een dessert kan je vast een lach op het gezicht toveren van familie en vrienden. Op de site van Dille& Kamille vind je tips om mindful te bakken: neem je tijd, gebruik een garde in plaats van een mixer, zorg voor een opgeruimde keuken etc. ‘Mensen die vaak bakken, kunnen beter met stress omgaan als ze op bepaalde momenten hun emoties of creativiteit kwijt kunnen’ legt psycholoog en hersenwetenschapper Donna Pincus uit.

Tip: Op 21bis vind je verschillende zoete recepten ter inspiratie.

Ontspannen was nog nooit zo lekker. © Eline De Vreese

5. Lezen

Lezen helpt je te ontspannen. Dat mag zowel fictie, non- fictie als een interessant magazine zijn. De universiteit van Sussex deed onderzoek naar lezen en stress. Uit het onderzoek blijkt dat lezen het stressniveau met 68% laat dalen, schrijft Libelle. ‘Het maakt niet uit welk boek je leest. Door helemaal op te gaan in wat je leest, kun je ontsnappen aan de zorgen en de stress van elke dag’ vertelt dokter Lewis. Als je niet graag geld uitgeeft aan een boek kan je het nog snel op je kerstlijstje toevoegen.

Tekst: Eline De Vreese, eindredactie: Jolien Pollet
Foto: Marc Gijbels